Elf sörfőzde

Tegnap is toltam a GDP-t és az én szemszögemből nézve igen messzire, egészen Zalaegerszeg városáig tekergettem az kormányt. Tudatosan, napokkal korábban a világhálón majdan februárnak 2. napján már telefonon egyeztettünk érkezésemről. Egy iparterület ölelésében pillantom meg a táblát, mely épület ajtaján be is lépek, Elekes Ferenc fogad egy személyben tulajdonos és sörfőző.


Már is megragadnám az alkalmat, hogy a főzde nevét nem a tündérek iránti rajongás inspirálta, annál sokkal találóbb és személyesebb, ugyanis az Elekes családnév kettő kezdő betűje mögé beállt a Ferenc keresztnév első betűje, innen az Elf elnevezés.
Közben bemutatásra került a főzde, makulátlan tisztaság és rend fogad. A szeretett sör elkészítésére egy Szlovén gyártó technológiáját alkalmazza, elmondása szerint igyekezet részben megtartani a házi sörfőzés jellegét, mert hogy ő is otthon kezdte, kicsiben. A kérdés, hogy mi késztette? Akkor még egy multi cég keretein belül ténykedett, s egy alakalommal az Amerikai Egyesült Államokban kellett a GDP-t tolnia. Szerencsénkre legyen mondva, hogy az ottani tartózkodásának ingerei, a kézműves sörök sokszínűsége, s hogy otthon is lehet milliós költségek nélkül minőségi söröket főzni.
Mindezek tükrébe a történelem kerekét 2017 júniusáig kell visszatekerni, hogy a főzde születéséről beszélhessek, ebben a hónapban állt össze a technológia és készült el az első főzet.

Visszatérve a jelenbe s a főzde falai közé, ahol jelenlegi négy darabos szortimentjüket készítik.
Betűk helyett beszéljenek a képek ezen kupakkal zárolt főzetekről.

Huncutka Witbier

Táltos Stout.

Hangadó Saison.

Apafej American Pale Ale

5.3% V/V   balling fok 12.4%   12 IBU   6 EBC

5.9% V/V   balling fok 14.5%   28 IBU   69 EBC


6.0% V/V   balling fok 13.8%   20 IBU   18 EBC

5.2% V/V   balling fok 12.4%   31 IBU   8 EBC

Egy régebbi ma már nem készített főzetük címkéje.

A történet szerves részét képezik a címkék, nyilván adathordozók, de ők autentikusak is s mind e mellett gyönyörűek, finom tapintásúak. A dombornyomás a zalai fehér hímzések előtt tiszteleg, melyek vélhetően az 1870-es évektől kezdtek elterjedni.

Annyi betűt írtam már a főzdéről, hogy akkor pixelekbe zárva is megmutatnám. Részletekbe menő a kivitelezés, nézni is gyönyörű, de hogy még sört is főznek benne.











Mert ha főzik én megiszom.

A főzdében található még egy hőfok szabályozható helység is, a sörök palackban utóerjedését elősegítendő. Az előző kép alatti felirat árulkodik arról, hogy hamarosan poharamba is fogom tölteni a főzeteket és betűkkel fogom támogatni a róluk készült fényképeket, ahogy szoktam. Mely pohár már akár Elf felirattal is ékeskedhet, ez a történet lassan valósággá válik és a nagyérdemű részére is elérhető lesz. 


Ezúton is szeretném megköszönni a látogatás lehetőségét és a söröket. 
















































Megjegyzések